HUID VERZORGING

Onze huid is onze buitenkant en onze bescherming tegen alles. Daarom mogen we best lief zijn voor onze huid: extra aandacht voor goede huidverzorging is niet verkeerd. Maar… wat is een goede huidverzorging? Hoe weet je welke verzorging jouw huid nodig heeft? Als medisch schoonheidsspecialiste en huidprofessional heeft de huid geen geheimen voor mij.

De huid is het omhulsel van ons lichaam. Op allerlei manieren beschermt de huid ons, tegen stoten en bacteriën bijvoorbeeld. Zeker een must dus om je huid goed te verzorgen!

Wanneer we de tekorten in de huid aan willen vullen, spreken we van huidverzorging.
Bijvoorbeeld: uw huid is droog en u gaat zorgen dat dit beter aanvoelt.

De huid bestaat uit drie verschillende lagen: de opperhuid, de lederhuid en de onderhuid. De huidlagen afzonderlijk bestaan ook weer uit verschillende laagjes, die elk hun eigen functie hebben. Iedere huidlaag heeft zo zijn eigen voedingsstoffen nodig. De huidverzorging heeft zijn werking op de opperhuid.

Normaal gesproken kan de huid heel veel dingen zelf prima regelen. Via de voeding die u binnenkrijgt, krijgt uw huid van binnenuit voedingsstoffen en bouwstoffen toegediend via de bloedbaan. Door allerlei processen kan dit verstoord raken. Denk aan verkeerde gezichtsreiniging, centrale verwarming of juist airco, slechte voeding, stress, te lang in de zon, roken etc. We zullen dan de huid een handje moeten helpen met de juiste verzorgingsproducten.

Ik kan u hierbij helpen. Na een huidanalyse zal ik u mijn advies geven. Bij een behandelplan hoort altijd een goede thuisverzorging van de huid. Hoe u uw huid thuis moet behandelen leg ik u uitgebreid uit en indien gewenst een huidanalyse met behulp van de skin-pro.

Droge huid

Met een droge huid wordt een huid bedoeld, die droog en soms wat schilferig aanvoelt. De huid kan soms jeuken en scheurtjes bevatten. De huid bevat vaak te weinig vocht door het ontbreken van een beschermend vettig laagje.

Een droge huid kenmerkt zich door een lichte tot matige schilfering en soms ook wat roodheid en jeuk. Als je de huid aanraakt, voelt hij ruw en droog aan. Regelmatig ontstaan kleine scheurtjes in de hoornlaag. Dit geeft het zogenaamde craquelé beeld dat vooral bij ouderen en zuigelingen (wangen) kan voorkomen. Dit beeld lijkt op een laagje modder, dat door de uitdroging gaat breken. Door de jeuk gaat men wrijven en krabben en dit leidt dan tot een craquelé eczeem.

Normaal gesproken worden de bovenste lagen van de huid gevoed vanuit de diepere huidlagen. Op het oppervlak van de huid bevindt zich een dun laagje talg. Dat is een vettig mengsel van stoffen uit de huid. Dat onzichtbaar dunne laagje houdt de huid soepel en zacht. Bovendien voorkomt dat laagje talg vochtverlies via de huid. Als het natuurlijke proces van voeding vanuit de diepere lagen en/of het dunne laagje vet en talg op de huid wordt beschadigd, kan er een droge huid ontstaan. Dat kan bij voorbeeld het geval zijn door het wegwassen van de oppervlakkige talg laag. Dit gebeurt met name bij het gebruik van veel zeep of langdurig baden of douchen met heet water. De relatieve vochtigheidsgraad van de omgeving is ook van belang voor het vochtgehalte van de huid. Tijdens de winter bij schraal weer en bij centrale verwarming binnenshuis ontstaat een relatief laag vochtigheidspercentage van de lucht waardoor de huid meer vocht verliest. Kenmerkend zijn de droge lippen tijdens het vriesweer. Door te likken verdampt het vocht en drogen de lippen zodanig uit, dat het lippenrood of de omgeving gaat breken en scheurtjes laat zien.

Een droge huid is meestal volkomen onschuldig. Het kan wel heel vervelend en zelfs ontsierend zijn. Soms treedt het op bij oudere mensen of mensen die allergisch zijn voor bepaalde stoffen.

Vermijd langdurig baden en douchen waardoor vocht onttrokken wordt aan de huid en uitdroging plaatsvindt. Ook te heet water en krachtig afdrogen zijn slecht voor de huid. Veelvuldig gebruik van zeep, badschuim en shampoo bevordert het ontstaan van een droge huid. Hierdoor wordt de samenstelling van het beschermlaagje op de huid beschadigd. Een goede vochtigheidsgraad in huis kan de hinder, die men van de droge huid ondervindt, beperken.

Het is belangrijk dat u de juiste producten thuis gebruikt voor de verzorging van uw huid, daarnaast zijn goede gezichtsbehandelingen geadviseerd om uw huid goed te verzorgen en te verbeteren.

Vette huid

Een vette huid (seborrhoe) komt veel voor. Het is de algemene benaming voor een huid waarvan de talgklieren buitensporig veel talg produceren. Deze talg zorgt samen met zweet en met lipiden van de bovenste huidlaag voor het glimmende olieachtige laagje op de huid dat wordt gezien bij mensen met een ‘vette huid’.

De hoeveelheid talg die wordt geproduceerd door de talgklieren varieert sterk van persoon tot persoon. Naast deze aanleg-component is ook de leeftijd een belangrijke factor. Talgproductie start al vóór de geboorte. Tijdens de kinderleeftijd is de productie vrij stabiel, maar in de puberteit zal onder invloed van de geslachtshormonen te talgproductie (sterk) toenemen. Ook de samenstelling van de talg zal nu veranderen. Tijdens de geslachtrijpe periode blijft de talgproductie op een relatief hoog niveau en zal pas na het 40e-50e gaan afnemen. Bij mannen is deze daling zeer geleidelijk, bij vrouwen komt deze vrij abrupt in de menopauze.

Dat de ene persoon een vette huid heeft en de ander niet is een kwestie van aanleg. Wanneer bij mensen met aanleg tot het aanmaken van veel talg de overactieve talgklieren ook nog eens gecombineerd worden met makkelijk te activeren zweetkliertjes (bijvoorbeeld op het voorhoofd) ontstaat het kenmerkende olieachtige laagje op de huid.

Een vette huid is, net als andere huidproblemen, goed te behandelen.

Met een paar kleine aanpassingen in jouw huidverzorging kan je jouw vette huid verzorgen en de talgproductie verminderen.

  • Gebruik een reiniging die bij de huid past
  • Verzorg je huid altijd met een serum en een dag- en nachtcrème, ook al denk je dat jouw huid dat niet nodig heeft. Een vette huid kan vochtarm zijn (gebrek aan water) en tegelijkertijd vet!
  • Gebruik één tot twee keer per week een gezichtsmasker op basis van klei om de poriën schoon te maken en de talgproductie in balans te brengen.
  • Exfoliëren! Scrubben | peelen vermindert de talgproductie, verbetert de huidstructuur en voorkomt verstopte poriën en puistjes. Daarnaast zorgt exfoliatie ervoor dat talg regulerende ingrediënten beter door de huid kunnen worden opgenomen. Zorg wel voor een product speciaal voor het gezicht en welke is afgestemd op je huidconditie.

Het is goed om uw huid met enige regelmaat een extra boost en intensief onderhoud te geven. Met de juiste gezichtsbehandelingen kunt u de problemen van een vette huid verminderen.

Vochtarme huid

Een vochtarme huid zegt eigenlijk al wat het is: een huid die tekort heeft aan vocht. Een droge huid is eigenlijk altijd een vochtarme huid, maar ook een vette huid kan soms vochtarm zijn. Een tekort aan vocht heeft namelijk niks te maken met de hoeveelheid vet of talg van je huid. Hoe je een vochtarme huid herkent? Een vochtarme huid voelt trekkerig aan en is minder soepel. Door het vochttekort beschermt je huid minder goed en ontstaan er sneller rimpeltjes en droogtelijntjes.

Een vochtarme huid kan bij ieder huidtype voorkomen. Een droog huidtype zal sneller last hebben van een slechte vochtbalans. Maar ook de vette huid kan uiteindelijk gedehydrateerd raken. Je ziet een vette, maar toch vochtarme huid vooral bij mensen die verkeerde cosmetica gebruiken. Vaak is sprake van een vicieuze cirkel. Ze gebruiken sterk reinigende producten, borstels of te grove scrubs om hun glimmende of onrustige huid onder controle te krijgen. Maar ze bereiken het omgekeerde. De beschermlaag van hun huid raakt beschadigd, waardoor deze geen vocht meer kan vasthouden. Er ontstaan juist meer onregelmatigheden als puistjes. Niet alleen huidverzorging, ook bepaalde medicijnen tegen bijvoorbeeld acne kunnen zorgen voor een verstoorde vochtbalans.

Water toevoegen aan de vochtarme huid is niet de oplossing. En nee, ook het drinken van veel water zal er niet voor zorgen dat je huid ineens minder droog ziet. Het allerbelangrijkste bij een vochtarme (droge of vette) huid is het herstellen van de barrière laag. Niet alleen voorkom je zo dat er te veel vocht verdampt, ook zorg je er voor dat verschillende processen in je huid beter verlopen.

Behalve het herstellen van de barrière laag is het daarnaast belangrijk om voldoende hydraterende stoffen te gebruiken. Deze ingrediënten kunnen de vochtbalans verbeteren door vocht te binden en/of voorkomen dat er vocht uit de huid verdampt. Heb je een vochtarme huid dan heb je zowel stoffen nodig die de huid wat ‘afsluiten’ als stoffen die het vocht als een sponsje vasthouden.

Het is dus erg belangrijk dat u uw huid met kwalitatief hoogstaande producten, welke op uw huidconditie zijn afgestemd, thuis worden gebruikt.

Bij een vochtarme huid kan je de volgende behandelingen inzetten:

  • resurfacings
  • peelingen
  • microneedling
  • home care kits